Бъдещето на азиатския туризъм

Наскоро Boston Consulting Group публикува своето изследване за азиатския туризъм за близките 15 години. Според него, към 2030 година Азия ще задмине всички останали държави в Света по обем на туристически пътувания и изхарчени средства. В Азия ще живеят повече от 1 милиард хора с годишен доход повече от $15 000. Туристическите пътувания ОТ и КЪМ Азия ще обхванат повече от 49% от целия световен туристически трафик.

40% от тези туристи ще са китайците. През 2012 г. те са извършили повече от 500 милиона пътувания (това включва и пътувания в самия Китай) и са изхарчили повече от 260 милиарда долара. През 2030 тези пътувания ще са вече 1,7 млрд., а средствата се предвиждат да надхвърлят $1,8 трилиона, като $700 млрд. се очакват да бъдат изхарчени в чужбина. Китайците, според допитването на Boston Consulting Group, все повече и повече искат да видят чужбина. 6 от 10-те най-популярни дестинации за китайците се намират извън границите на родината на Конфуций. А те са: Малдивите, САЩ, Франция, Австралия, Гърция и Великобритания.

chinese woman tourist in London

През 2012 г. дялът на китайските туристи в Сев. Америка е бил 4%, а през 2020г. очакваната цифра е 9%. За Европа цифрите са 7% и респективно 19% (китайците обичат да посещават няколко държави наведнъж когато са в Европа). За Австралия и Нова Зеландия – 16% и 29%.


Икономически ефект


Това нашествие ще означава, че много държави ще трябва да преориентират своята туристическа политика към китайските потребители. Това, естествено, не означава да се включи китайска храна в менюто или да се добавят китайски ТВ канали в хотелите; по скоро притокът на повече китайски туристи би допринесъл за цялостното подобряване на инфраструктурата в областта на туризма – по-комфортни номера в хотелите, подобряване на качеството на обслужване, разработване на по-интересни маршрути за туристите и др.

От наплива на китайските туристи ще спечелат най-вече търговците. Китайците обожават да пазаруват и харчат големи суми пари за дрехи, подаръци и сувенири. Освен това китайците могат да допринесат и за по-устойчив и предвидим растеж в туристическия бранш. Те предпочитат да пътуват през февруари, май и октомври – месеци които са с традиционно по-слаб туристопоток.

китайски туристи

китайски туристи


Туризмът в Китай


Общ преглед на туризма


През 1883г. Китай става член на СТО и за около 30 год. от опасна се превръща в атрактивна дестинация. Началото на туризма е положено през 1841 г. от англичанина Томас Кук, който организира първата група любители пътешественици. По това време Китай е бедна държава, разкъсвана от маса конфликти, което я прави нежелана дестинация. Едва през 80-те години на ХХ в., след отварянето на Китай към света, правителството отделя голямо внимание на туризма. Само за 30 години надминава Италия по брой туристи и заема 4-3 място в света.

През 2004 г. общо са облсужени малко над 109 млн. туристи, а валутните постъпления са 25,74 млд. долара (забележителен напредък спрямо 1965 г. – под 13 хил.). През 2006 г. Китай е посетен от 125 млн. туристи, а приходите възлизат на 34 млд. долара (шесто място в света). През 2006 г. 34,52 млн. китайски туристи са обиколили достъпните за туристическия пазар 132 държави по света. От 2008 г. България е официално призната за туристическа дестинация в Китай.

През 2006 г. броят на международните туристически фирми достига до 1500, а хотелите със звезди са 9751. В Китай, в Пекин е разположен единственият седемзвезден хотел в света.

На 1-ви декември 2003 г. в Пекин е създадена първата съвместна туристическа кампания CTS-TUI, като контролният пакет акции принадлежи на чуждестранни лица, а учредители се явяват най-големият туристически концерн TUI, Китайското бюро за пътешествия (разполага с над 300 представителства в Китай) и инвеститорската компания MB (Китай).


Отличителни черти на туризма в Китай


Не го разглеждаме само като отрасъл на народното стопанство, но и като важен мост на дружбата – както с чужбина, така и с о. Тайван. Характерно е изключителното разнообразие на формите (културен, кулинарен, природен, будистки и т.н.). Има стремеж към запазване на особеностите на даден район. Във Вътрешна Монголия предлагат спане в юрти, докато в Юннан може да се отседне в наколна колиба, северозападен Китай – в пещери.


Транспорт


1. Въздушен

Най-употребяван, около 70% от туристите го използват. Има 25 авиокомпании (6 национални, 17 локални), разполага с 94 международни маршрута. Вътрешните полети в Китай – 835 линии, свързват 112 града в страната. Летищата са 139. Всяка година КНР купува самолети от марките Boeing, McDonald, Airbus. Произвеждат собствени самолети – Юн7.

2. Железопътен

Първата жп-линия е построена 1874 г. Свързвала е Шанхай с Нандзин (Нанкин). В съвременен Китай по жп-линиите се движат 50% от стоките и 60% от пътниците. Към края на 2006 г. дължината на действащите линии е 77 000 км. От тях 24 000 са електрифицирани. По този показател Китай е на трето място (след Русия и Германия). 6% от всички жп-пътища са в Китай като обем на работа – 25%. Максималната скорост на товарните влакове е 160км/ч., някои пътнически – 200км/ч., а свръхскоростните – 250км/ч. Уникален експрес свързва аерогарата на Шанхай с града. Движи се на магнитна възглавница с 431км/ч.

3. Воден транспорт

Предимно се строят пристанища с търговска цел за пренасяне на въглища, зърно, контейнери.

 • Големи пристанища от север на юг:
 • Диамън
 • Тиендзин (очаква се да бъде превърнат в най-голямото пристанище)
 • Циндао (бивша немска колония)
 • Шанхай (най- голямото в света по товарооборот, върви проект в морето с/у Шанхай да се построи изкуствен остров за дълбоководните корабите)
 • Нинбо
 • Сямън (Амой)
 • Шънджън (свободна икономическа зона)
 • Гуанджоу (най-голямото южно пристанище)
 • Сянган

4. Сухопътен

През 2003 г. в изграждане на шосета са вложени над 350 млн. юана (5 юана = 1 лв.). Планирани са 219 важни обекта по петте надлъжни и седемте напречни магистрали от национално значение. Този проект е най-големият, изпълнен през последните 5 години. В края на 2006 г. дължината на действащите шосета достига 3,46 млн. км. От тях 45 300 км. са високоскоростни магистрали. По този показател Китай е на второ място. До 2008 г. беше построена цялата система от планираните магистрали с обща дължина 35 000 км., което свързва в обща пътна система над 200 града.

Вътрешен туризъм

Става все по-популярен и част от планирания бюджет.

„Златни туристически седмици” или почивни дни по празниците. През 2005 г. е имало 17 дълги почивки. Само за тях приходите са 64 млд. щат. $. От друга страна правителството облекчи излизането в страната и пътуването в чужбина на богатите китайци. По този показател Китай е на първо място в Източна Азия. През 2005 г. над 31 млн. души от вътрешните райони на страната са пътували зад граница. Според прогнозите на Световния Съвет по Туризъм през 2020 г. Китай ще стане главна туристическа дестинация и четвърта страна по брой туристи.


Девизи


Държавната агенция по туризъм съставя тематични турове в страната и според насоката определя девиза, под който да мине туристическия сезон.

Първи девиз – 1992г.: „Година на дружбата”

Други девизи:

 • „Пътешествия по исторически места”
 • „Почивка в курорт”
 • „Пътешествие на века”
 • „Национално изкуство на Китай”
 • „Хармония между град и село”
 • „Пекин 2008 – добре дошли в Китай” („Пекин те приветства”)

.