Лъвът (狮子) в Китай

Китайската дума за „лъв” (狮子 -Shīzi) произлиза от персийската „шир”. Лъвът в Китай се асоциира с енергия и доблест. Царят на животните според представите на китайците е способен също така да прогонва нечистата сила. Затова неговото изображение се разполага пред входове на храмове и големите семейни къщи. Лъвът се възприема като превъзходен защитник на дома и охранява обществени места срещу лоши духове. Пред къщите на обикновените китайци, каменни лъвове не се срещат, тъй като лъвът символизира и високото обществено положение на къщата на човека, който охранява. Каменият лъв също така се среща и пред съвремени офиси и пред Макдоналдс-намек за това, че тези компании не са бедни. В театралните постановки както и в народните танци, маската на лъва е добродушна и комична.

Функцията да охранява, се явява най-важната при камения лъв. Подобни лъвове-стражи са известни още от ІІІ век. Най-често срещани са два каменни лъва – стражи пред храмовете и държавните учреждения. Десният лъв е мъжки, а левият – женски. Под лявата лапа на мъжкия лъв има кълбо с гравирани или извезани орнаменти, а под дясната лапа на женския – малко лъвче. При някои камени лъвове се срещат криле, пухкави опашки, жабешки муцуни, рога от елен, странни прически и уши с най-невероятна форма. В Императорската градина в Пекин, например, лъвът е с дълги мустаци, рога на елен, завита брада, има копита и е покрит с рибни люспи.

В будизма лъвът е свещенно животно и китайците често по празнични случаи танцуват специален танц на Лъва, който плаши демони и привлича късмета. В будизма още така лъвът е «кучето на Буда», негов вечен спътник. Според будистките легенди, Буда след своето прераждане десет пъти се е прераждал в облика на лъв. Буда са го наричали «лъвът сред лъвове». Лъвът символизира храброст и мъдрост, защита на реда, благородство и постоянство, носи щастие и късмет.

Тигърът също се ползва с уважение при китайците и също го наричат «царят на животните», но негов камен образ не се среща пред вратите. Тигърът има друга символика-да пази от напасти и злидухове новородените. В Поднебесната на дрехите на малките деца се шие изображението на тигъра, за да ги пази от болести и да им носи късмет.


One response on “Лъвът (狮子) в Китай

  1. Банко Пиронков каза:

    В Китай лъвове няма. Те се появяват като част от будизма преди около 2000 години и са предимно пред храмовете, затова се наричат храмови лъвове. Това са си обикновени лъвове, каквито и сега има пред будистките храмове. Китайската интерпретация на тези лъвове се нарича кучета Фу и те имат смесен облик. Поставят се пред важни учреждения, сгради и т.н.
    Тигърът е по-голям от лъва и присъства в древния китайски бит от поне 6500 години.
    Ясно е кой е царят на животните за китайците.