Сансинтуей 三星堆

През 1986 г. в Сансинтуей бяха открити две големи жертвени ями от династия Шан – хиляди съкровища бяха извадени от земята. Това откритие беше шок – както за Китай така и за останалия свят. Така Сансинтуей стана известно находище. От тогава много хора го бяха посетили за да се насладят на гледките и съкровищата на Сансинтуей.

Първата жертвена яма беше открита на 18 юли 1986 г. Намираща се на юг от Сансинтуей, на страната на Втора фабрика за производство на тухли Лансин, от работниците бяха открити повече от 10 нефритени ками-брадвички и нефритени дъсчици, предизвиквайки вълнение у археолозите. Незабавно беше изработен план и бе започната работа. На 25 и 25 юли бяха открити някои бронзови ками-брадвички от епохата на ранна Шан.

sx1

В 3:00 часа на 27 юли, блестяща златна светлина привлича вниманието на работниците. Археолозите бързо назначават мястото да се охрянава от въоръжена охрана, докато се докладва за находките на института по археологически открития в провинция Съчуан.

След две седмици, работата приключва. Изкопаните културни реликви наброяват 400 находки – всяка от тях с безценна стойност. Заедно с бронзовите съдове са открити фигурки, съдове във формата на дракони, орнаменти във формата на дракони, тигри, чинии, ками-брадвички, статуи и др. Находките включваха: нефритени дъсчици, ками-брадвички, мечове; керамични и фаянсови изделия: чаши, тасове и други принадлежности. От изкопаните 3 кубика пръст бяха открити още парчета слонова кост и множество кости.

sx2

Жертвената яма No.2 беше открита на 14 август 1986 г. Точно когато бяха приключили работитте по яма No.1, уморените, но щастливи археолози бяха готови да се връщат по домовете, когато ги застигна една изненадваща новина. На югоизток – на 20-30 метра от яма No.1, докато разкопавли земята, работниците се натъкнали на бронзова статуя. Очните й вдлъбнатини, веждите и устните били богато декорирани. Бързо започва разкопаването на яма No.2. като тези разкопки също били защитени от набезите на иманяри.

И така на 20-ти август започват разкопките и на втората жертвена яма. След 10 дена работа, археолозите откриват чe втвърдената глина е същата както при яма No.1. Има следи от разкопаване, но за щастие те не са на много дълбоко, иначе съкровищата биха изчезнали безследно. След почистване и трамбоване на земята, е намерена долната челюст на скулптура в животински образ. След това са изровени над десет находки от слонова кост.

Находките от яма No.2 могат да бъдат разделени на 3 нива: горно, средно и долно. На горното ниво са намерени 60 слонски бивни; в средното ниво са открити основно бронзови изделия – такива като огромна стояща фигура, скулптура на мъжко лице, слънчеви колела и др. На долното ниво са намерени малки бронзови изделия, дървени въглища и др.

sx3

Общо находките от яма No.2 са били над 800. Повечето от тях са били бронзови изделия включително стоящи мъжки скулптури, наведени мъжки скулптури, скулптури с животински образи, съдове за пиене (zun, lei и др.), бронзови дървета, ками-брадвички, брадвички във формата на око, изделия във формата на слънце, звънчета, декоративни дракони, змии и птици. Също така са открити златни плочици, маски, колани и др. Нефритени изделия: ками-брадвички, дъсчици, пръстени, ножове, огърлици, тръби и др.

Останките от древната династия Шу

Научното откритие Сансинтуей ни разкрива неразкритата история от периода на древна Шу – преди 5000 години. Г-н Шу Бинци, известен археолог, подтвърждава: „Останките на Сансинтуей ни разкриват една древна култура, древен град и една древна държава.”

Останките Сансинтуей се подразделят на няколко големи области. Останките покриват площ от 12 кв. км в района на Съчуан. Те са много важни за културното наследство оставено ни от периода на древна Шу. Този период се отнася за времето от преди 2.800, 4.800 години – период отнасящ се към късната Неолитна ера. Останките включват 6 местонахождения: на южния бряг на река Маму – брегът на Луната, Шъ дзънао – на изток, Хън Лиандзъ – на запад, Си Цуанкан – на южния бряг на река Патица и храмът Дуншън.

Столицата на древна Шу

Столицата на древна Шу е била град със солидни стени на изток, юг и запад. От археологическите изследвания се вижда че градските стени са били внимателно трамбовани с глина. Стената от Източния град е била 1700 метра дълга. Сега са се запазили 1100 метра. Върха на стената е бил 20 метра в ширина, а в основата си е 40 м. Стената се е състояла от 3 части: главна градска стена, външна градска стена и вътрешна градска стена. Главната градска стена е била трамбована паралелно, като върхът й е бил изграден от неизпечени тухли, останалите стени са били трамбовани наклонено (косо). Доказано е че Китай е най-ранната държава използвала неизпечени тухли за постройката на стени.

Южната градска стена е 200 метра дълга, като запазената част на Западния град е 600 метра по дължина и от 6 до 10 метра височина. Северната част на древния град е нямала стена, може би защото реката Патица е служила като естествена защита. Останките от града са широки в южната си част, като на север са по-стеснени, образувайки трапецовидна форма. Повърхността на Сансинтуей е приблизително 3.5 кв. км., което е повече от града Шан по това време в Джънджоу. Стените са били изградени по времето на ранната династия Шан. Останките от древния град свидетелствуват, че градът е бил необичаен. Начинът на строеж – комбиниращ система за защита – стените, както и неговата големина ни показват че такъв голям град рядко е бил срещан в Древен Китай. Така Сансинтуей за хилядолетия е бил един развит град и столица на древна Шу.

Откритието

През пролетта на 1929 г., Ян Даочън – фермер от брега на Луната в Джънсин Чан (днешния град Нансин), копал заедно със семейството си напоителен канал. Неговият син – Ян Цин използвайки мотика се натъкнал на кръгъл предмет от нефрит. Ян Даочън като чул новината веднага дошъл. Заедно те изкопали 400 разноцветни нефритени предмета. Те бързо закопали земята и по-късно през нощта скрили намереното съкровище. Така, по случайност Ян Даочън и неговото семейство отворили вратата към древния град от династия Шу.

През пролетта на 1934 г., Гъ Уейхан, американски професор и Лин Минцюн, чиновник от университета на Западен Китай, наели група от археолози за разкопки на останките на Сансинтуей. Разкопките продължили 10 дена. Били намерени 400 парчета и изделия от нефрит. През 1963 г., докато разкопавал района, г-н Фън Ханци посочил Сансинтуей и казал на своите студенти че останките най-вероятно са от столицата на древна Шу. По-късно неговото предсказание се оказало вярно.

На 1-ви март 1986 г., започнали най-големите археологически разкопки на Сансинтуей. С тях се заели археолози от Департамента по история към Съчуанския университет, както и археолози от университета по археология от град Гуанхан. Площта на разкопките обхващала общо 1,325 кв. м., вклчювайки 53 дупки. Били прочистени руините на 9 къщи, прокопани 101 канала; били открити 100.000 пръстени съдове и приблизително 500 парчета и изделия от бронз, нефрит и др.

На 18 юли е била открита яма No.1. Били изкопани над 400 изделия включително златни скиптъри, маски, бронзови изделия, нефритени плочки, нефритени ками-брадвички и изделия от слонова кост.

sx4

На 27 юли е била открита яма No.2. Били за намерени общо 800 парчета включително златни изделия, бронзовата фигура на изправен мъж, бронзова маска с вертикални-очи, свещенни дървета, множество бронзови и нефритени изделия.

Находките от Сансинтуей

Заради големият брой от китайски културни реликви, Сансинтуей се е превърнал в обект с огромно историческо и научно значение.

Бронзови изделия

Маските са важна част от намерените бронзови изделия. Те включват: маски на хора и маски с вертикални очи с чифт уголемени уши. На техните чела имат корони със своеобразна форма на дракон (куей-дракон). Най-голямата маска с вертикални очи е висока 65 см. и широка 138 см. Призната е за „Краля на маските”. Възприема се като комбинация от божество и човешко същество. Тази маска е била идол за хората от древна Шу.

Маските с животинско лице са друг вид маски като биват общо 9 вида. Те имат уши под формата на куей-дракон, отверени уста и озъбващи се зъби и не приличат нито на човек, нито на друго познато животно. Възприемали са се също като вид божество от древните хора.

sx6

Петдесетте бронзови образа са ядрото на бронзовите образи, открити в двете ями. Лицата са почти идентични: всичките са с вежди във формата на меч, очи на кестен, носове с формата на кула и отворени усти; но различните видове прически ги отличават един от друг. Някои са гологлави, други носят корони, а на някои косите са спираловидни, но всички изглеждат като живи. Тези образи представят хора от императорския двор и управляващата каста. Те отразяват характера на социума от древна Шу, където боговете и хората са били заедно също както политиката и религията.

sx7

Скулптурите на животни са с формата на дракони, змии, тигри, птици и др. Те също изглеждат като живи. Те отразяват идеологията на хората от древна Шу, че всички живи същества имат свой дух и чрез тях те показва почитта към тях. Основната почит била към птиците. Птиците Санчун, Юфу, Дую и др., са също и имената на някои древни династии от късна Шу. Птиците били и символ на слънцето.

sx8

Бронзовите съдове – дзун и лей (специални съдове за пиене), са най-големите от бронзовите изделия. В древността дзун и лей са се използвали като съдове за вино.

sx9

Изделията от нефрит включват: нефритени дъсчици, би (нефритов пръстен), юен (нефритов пръстен с дупка по средата), джун (нефритово изделие), както и ками, брадвички, ножове, мечове и др. Много от тях са само с церемониално предназначение. Нефритовите изделия са показател за високо артистично ниво за онова време.

sx10

Бронзовите скулптури са уникални китайски реликви. Сред тях е и огромният стоящ човек наречен – „Правителят на магьосниците”.

Бронзовият човек

Бронзовият човек тежи 180 кг. Съставен е от две части: основата върху която стои (висока 90 см.) и самата фигура (висока 172 см.).

sx11

Фигурата носи корона. Около краката си има украшения, а отзад на главата – правоъгълна дупка. Краищата на короната имат декорации на животни. Носи три вида облекло като на всеки вид има украшения на дракони, птици и червеи. Коланът носи императорска символика. Отворите на ръцете са силно преувеличени като размер. Фигурата олицетворява крал или магьосник. За древните хора тя е е била образ на бог, магьосник и крал.

Бронзова маска с вертикални очи

Лицето на бронзовата маска с вертикални очи е изпъкнало, а очите са с формата на буквата „U”. Очите и очните ябълки са силно преувеличени по размер, изпъкващи напред. Очните ябълки са вдлъбнати. Ушите са във формата на правоъгълник като в края си се събират като праскови.

sx12

Носът е малък, а устата е голяма и широко разтегната. Ъгълчетата на устата са вдигнати нагоре, все едно се усмихва. Има правоъгълна дупка в средата на челото. Бронзовата маска с вертикални очи е най-голямата сред маските намерени в Сансинтуей – висока е 65 cм. и е широка 138 cм.

Бронзовото свещенно дърво

Цялата височина на бронзовото свещенно дърво е 395 cм., със деветте му клона заедно с основата. Тук имаме 3 вида плодове на всеки клон, включително и праскови.

sx13

Бронзовото свещенно дърво олицетворява Фушан и Жуому, свързани с Небето и Земята.

Изделия от нефрит

От яма No.2 е изкопана нефритова плочка която е дълга 54.5 cм. Тя е най-отличителна сред нефритените изделия намерени в Сансинтуей. Това което я прави такава е нейният дизайн.

От двете й страни фигурките са с почти един и същ дизайн със симетрично разположение. Това което ги различава е долната част на едната страна която е малко по-къса и има само 2 фигурки. Всяка част се състои от 5 картини: в долната картина имаме два хълма и навити облаци като в центъра имаме кръгъл обект. Това може да е слънцето. Има и някои неясни елементи като завихрените извивки между хълмовете. На двата края на хълмовете имаме плочици от слонова кост. Заострените върхове са много отчетливи. На втората картина са изобразени покланящи се фигури с шапки. Фигурите носят дрехи без ръкави а ръцете им са отворени, което се възприема като специален жест. Третата картина е оформена в геометричен дизайн. На четвъртата картина се повтарят хълмовете от първата картина. Между хълмовете имаме образи напомнящи лодки. Извън хълмовете има мъж който със свити юмруци се покланя на хълма. На горната картина има 3 фигурки чийто крака образуват специален йероглиф (две от фигурките се намират на по-долно равнище). Горната фигурка носи корона. Тук има и орнаменти напомнящи звънчета. Двете фигурки правят странен жест който е същият както фигурките намиращи се най-отдолу.

Този вид дизайн е много рядко срещан, много ценен и пълен със загадки. Например: каква е връзката между покланящия се мъж намиращ се на долната картина и този на горната? Предположенията са че долният олицетворява Земята, а горният – Небето или пък просто може да имаме фигурки с религиозно значение.

Златни изделия

Златните изделия заемат особено място сред културните реликви от Сансинтуей. Сред тях златните скиптъри и маски са сред най-значимите. Освен това имаме златни тигри, листа, колани, дъсчици и блокчета.

Златният скиптър

Скиптърът е висок 142 см., а в диаметър е 2.3 см. Тежи 46.3 грама. Най-отличителното е дизайнът на върха му, който е 46 см. висок и обхваща 3 групи. Групата, близо до края, ако е затворена имаме 2 образа на симетрично разположени усмихващи се фигури носещи корони и висящи триъгълни обици. Дизайнът на другите две групи е идентичен. Под тях са разположени две птици които гледат в различни посоки, и две риби обърнати с гръб една към друга. На шиите на птиците както и на главите на рибите има стрели които ги свързват. Какво значи това? Никой не знае. Въпреки че има многобройни предположения, това си остава един от многото нерешени пъзели на Сансинтуей.

Пъзелът Сансинтуей

Сансинтуей е уникален източник за опознаване на Китайската цивилизация. Културата на Сансинтуей ни представя цивилизацията по поречието на река Яндзъ, като повдига много въпроси и загадки относно древната история, култура и бит от времето на Шу. Пъзелът на Сансинтуей е пъзел сглобяван през вековете, но без съмнение един ден той ще бъде разгадан!

Видео за 三星堆 (на китайски език)


2 responses on “Сансинтуей 三星堆

  1. Фаянс каза:

    Много ви благодаря за тази интерена статия и се рдвам, че ще ни пишете и качвате клипчета,от които да ни стане още по ясно за какво става дума.Винаги като че ли златото е било на огромна почит и не спира и едва ли ще спре, тъй като е скъп материал от който може да се направи всичко зависи само от неговото количество.На мен доста ми хареса бронзовото дърво, доста е иновативно.Интересно е и любопитно да четеш за различни останки от динаситя и като цяло за живота, много преди ние да сме се появили.Хората тогава не са имали машините,които ние днес, но пак са правили униклни бижита, които дори и днес ще са трудно постижими.

  2. фаянс каза:

    Какво ли не неща са били открити и сега се отиват и съм сигурна, че тепърва предстои нещо още по голямо и внушително,което може да ни подскаже нещо повече, за хората, които са живеели преди толкова много години. Интерсно е да откриваш техни битови инструменти илибижута или стаиуи,които са значели нещо специално за тях. Може би сме имали едни и същи цели, катои зключим цел към пари и забогатяване. И тогава е имало хора които са властвали над другите. Статията вие изключително интересна.