Тао Юенмин - 陶渊明 (литература)

Тао Юенмин – 陶渊明 (365-427) е китайски поет на полята и градините, известен още като „Г-н 5-те върби” – 五柳先生. Живее в размирно време, когато продължава да се разраства кризата в конфуцианството. Кризата в държавата се пренася и върху писателите, намира израз и в живота на Тао Юенмин. Той е бил безкомпромисен с принципите си и вследствие е напускал редица служби. Последния си пост напуска само 80 дена след като е назначен, казвайки 我不能为五斗米向乡里小人折腰 – „Не мога да се прекланям на някакво нищожество за пет крини ориз” и заживява като фермер отшелник.

Той създава „Поезията на полята и градините” – 田园诗. Пише циклите 归园田居 – „Завръщане към градините и поселване на полята” (всичко се върти около естественото, става въпрос за завръщане в своята същност – там, където е неговия дом, оттегля се от обществения живот и се отдава на вътрешно търсене), 饮酒 – „Пия вино”, 形影神 – „Форма, сянка и душа”.

Освен поезия, Тао Юенмин е писал в жанра 赋 и проза. От прозаичните му произведения най-известното е 桃花源记 – „Записки за извора на прасковения цвят”, в което се разказва за един утопичен и незасегнат, скрит свят. Друго едно произведение е пародичното 五柳先生传 – „Биография на г-н Петте върби”, в което главният герой е беден отшелник, който обича книгите и чашката – опит за пародия. Борави с остър, рязък език. Стиховете му са семпли, разбираеми, не са отрупани с цитати диенгу.


СЛЕДВАЩ УРОК 10 >> Ранни повествователни форми сяошуо 小说. Ган Бао. Сборникът „Издирени и записани чудновати истории” 搜神记.


.