Хан Ю, Лиу Дзун-юен (литература)

Идеята за възвръщане на древната проза се появява вследствие на семплия и изчистен език, на който е написан 颜氏家训 „Наставления за домашното обучение на клана Йен”, написано от 颜之推 през 6-ти век. 韩愈 768-824 е първият, който открито призовава за възвръщане към стила на древната проза.

Хан Ю

Хан Ю е предтеча на появилото се по-късно неоконфуцианско движение и бил отявлен противник на будизма, който смятал за толкова безполезен, колкото е и даоизмът, но с добавения недостатък, че е с варварски произход. През 819 г. изпраща доклад до императора 谏迎佛骨表, в който го упреква за това, че приема в империята будистка реликва (костица от пръста на Буда), и това му действие почти води до неговата екзекуция. В крайна сметка е заточен на нисш пост на юг. Хан Ю създава реставраторско конфуцианско движение (儒家复古运动) и иска да се възстанови по-ранната традиция и стил на прецинската и ханската проза, противопоставяйки се на силно формализираната и стилизирана танска проза, която според него се опитва да впечатли с форма, а не със съдържание. Според него словото трябва трябва да е едно с Дао (в конфуцианския смисъл) 文道合一, да е преносител на Дао 载道 и да пояснява Дао 明道. Дао е корена, а уън е ствола.

Лиу Дзун-юен

Лиу Дзун-юен (773-819) също е бил служител в двора и поет. За разлика от Хан Ю, той бил еднакво отворен към идеите на даоизма, будизма и легализма. Член е на групата, работила по провалилите се Юнджънските реформи 永贞革新 срещу евнусите. След абдикирането на император Шундзун 唐顺宗 Лиу Дзун-юен е изпратен в изгнание. През този период той пише „非国语“ -“ Опровергаване на Речи на княжествата“, оборва възгледи като небесния мандат 天命, пише отговори на въпросите на Цю Юен в 天问 – „天对“ – „Небесата отговарят“. В тези произведения той представя атеистичните си възгледи. Като цяло прозата му е по-силна от поезията.

Най-известните му произведения са пътеписите: „Осем пътеписа от Юн Джоу“ – „永州八游记“. Също така пише: „论说“ – „Философски есета“, биографии: „捕蛇者说“, басни: „寓言 – 三戒“ – „Три предупреждения“, „临江之麋“ – „Сърната край реката“, „永某氏之鼠“ – „Мишката на някое си семейство Юн“, „黔之驴“ – „Магарето от Лю“.


СЛЕДВАЩ УРОК 15 >> Нов поетичен жанр цъ 词 във времето на Северна и Южна династия Сун. Поети- лирици и поети-патриоти.


.